Szent László napi hagyományőrző búcsú
2023. 07. 14.

A búcsú évtizedeken át összehozta a családot. Jó volt ezt most is megtapasztalni.

Szent László napi hagyományőrző búcsú

Népfőiskolánk a 2012. évben hívta életre a hagyományőrző rendezvényt. Az idei évben sem volt ez másképpen. Templomunk ünnepnapján az elszármazottak közül is sokan térnek ilyenkor haza.

A szentmise és a búcsúi ebéd után cigányzene csalogatta és szórakoztatta a nagyérdeműt a Népfőiskola székhelyén. Kézművesek (népi iparművészek) várták az udvarba érkezőket, akik nagy megelégedésünkre szép számmal gyűltek össze a délután során. A fiúk a kovácsmester előtt „bámészkodhattak” és ha tetszett a látvány, akkor vállalkozhattak egy kis patkó elkészítésére, így bepillantást nyerhettek az ősi mesterség rejtelmeibe. A kislányok babát varrhattak, gyöngyből nyakláncot és karkötőt fűzhettek. A nagyobbak a szövés fortélyait tanulhatták meg. A legkisebbek a népi játékokban lelték örömüket. Természetesen a gasztronómia is helyet kapott az udvarban. Lángállót, gyermekkorunk kedvenc ízét megidéző vattacukrot is lehetett vásárolni. No, és a finom falatokat a fertőhomoki sörfőző fiataloknak köszönhetően kézműves sörrel csúsztathatták le a szomjazók.

A rendezvény csúcspontja a gólyalábas komédiások voltak, akik percek alatt fantasztikus hangulatot varázsoltak az összegyűltek körében. Maga a látvány is ámulatba ejtő volt.

A búcsú évtizedeken át összehozta a családot. Jó volt ezt most is megtapasztalni. Szülők, nagyszülők, unokák érkeztek együtt, foglaltak helyet egy asztalnál, aztán bővült a kör az ismerősökkel. Úgy gondolom ezen a délutánon töltekeztünk élményekben, ápoltuk hagyományainkat, és ami talán a legfontosabb közösen éltük meg mindezt. Elszármazottak, vendégként érkezők és agyagosszergényiek.

Kapcsolódó programok