Életútja felkiáltójel!
2024. 04. 08.

A száz éve született Kovács K. Zoltán politikusra emlékeztek Mosonmagyaróváron.

Életútja felkiáltójel!

1924-ben született Magyaróváron Kovács K. Zoltán magyar mezőgazdász, a Demokrata Néppárt országgyűlési képviselője, a Szabad Európa Rádió szerkesztője, a Barankovics István Alapítvány egyik alapítója.

A százéves évfordulón a kereszténydemokrata politikus előtt tisztelegtek a mosonmagyaróvári egyetemi karnál – ahol diplomáját 1946-ban megszerezte – a Kereszténydemokrata Néppárt, a Barankovics István Alapítvány és a Közi Horváth József Népfőiskola szervezésében.

Kovács K. Zoltán emléktáblájánál elsőként Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármester idézte fel személyes kötődését: apósa osztálytársa, padtársa volt a magyaróvári piaristáknál. Hozzátette: „Zoli bácsi életútja felkiáltójel!”
Latorcai Csaba, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ügyvezető főtitkára, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Mosonmagyaróvár a kereszténydemokrácia egyik szülőhelye.

A politikus hangsúlyozta, három olyan kereszténydemokrata hős neve kapcsolódik a városhoz a zavaros tizenkilencedik és huszadik századokban, mint Giesswein Sándor, Közi Horváth József és Kovács K. Zoltán.
– Három hős három időszakban, de összefogja őket a kereszténydemokrata gondolat – vélekedett Latorcai Csaba, aki külön méltatta Kovács K. Zoltán személyét.

Mint elmondta, országgyűlési képviselőként nem a megalkuvók táborához tartozott, kiállt a kereszténydemokráciáért, és valóban követendő példát, mintát adott. Magyar identitását az emigrációban sem adta fel, hanem az emigráltak egyik emblematikus figurájává vált. Hazatérve a KDNP szervezésének szentelte életét, a keresztény demokráciáról szóló igét vitte.
– Európa egésze a háború felé sodródik, a béke szava Európa nyugati felében csak elvétve hallatszik. A békét nekünk, közép-európai kereszténydemokratáknak kell fenntartanunk – tette még hozzá a politikus.

Farkas István Lupus atya imával emlékezett. A rendezvény keretében Keresztény hivatástudat, illetve Mezőgazdaság tegnap és ma címmel előadások is elhangzottak még.

Forrás: Kisalföld/Mészely Réka

Kapcsolódó programok