Petőfi-szobrot kapott az agyagosszergényi népfőiskola
2023. 12. 16.

Vetélkedőt és szoboravatót tartott az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola. A népfőiskola épületénél újonnan kialakított irodalmi parkban Petőfi Sándor bronz mellszobrát Lezsák Sándor, a népfőiskolai hálózat vezetője avatta fel.

Petőfi-szobrot kapott az agyagosszergényi népfőiskola

A szoboravató ünnepségen köszöntőt mondott dr. Borbély József, a népfőiskola olvasóegyletének vezetője és Lezsák Sándor. Közreműködött az Agyagosszergényi Örökifjak Nyugdíjasklub kórusa, valamint szavalatával Szilágyi Olivér, a helyi általános iskola tanulója. A szobrot Varga Imre plébános áldotta meg, a talapzaton pedig intézmények, szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat, köztük önkormányzat nevében Radics Attila polgármester.

- Az elmúlt évben szerte a Kárpát-medencében, sőt a tengerentúlon is Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára emlékeztek. Rendkívül gazdag programsorozatot tudhatunk magunk mögött. Szoboravatók, koncertek, konferenciák, vetélkedők zajlottak. Elképesztő az az érdeklődés, amely a világ legismertebb magyar személyiségét övezi. Jó volt ezt érezni az elmúlt esztendőben, a Petőfi emlékévben és jó ezt érezni Agyagosszergényben is, ahol egy sokrétű, gazdag irodalmi vetélkedő előzte meg a mai szoboravatót - mondta Lezsák Sándor író, a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány vezetője. Hozzátette, az emlékév apropóján a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózathoz tartozó mind a 24 település kap egy-egy Petőfit ábrázoló bronz mellszobrot, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását. A kérés az volt feléjük, hogy a talapzatot az adott település készítse el, a szobor felavatását pedig előzze meg egy Petőfi-vetélkedő.

Az avatást megelőzően nyolc csapat részvételével rendezték meg a Föltámadott a tenger... című vetélkedő döntőjét, amelyen a soproni Gárdonyi-iskola Nemzetőrök csapata szerezte meg az első helyezést. Őket követte a fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Huszárok nevű csapata, és a csornai Széchenyi-iskola Last Minute gárdája.

(Kisalföld)

Kapcsolódó programok