Nyáresték a vászon előtt
2023. 09. 13.

Az idei „Nyáresti Szabadtéri Filmvetítések” elnevezésű program-sorozat három alkalommal került megrendezésre, amely során belekóstoltunk kicsit Hollywood és a hazai filmvilág néhány gyöngyszemébe.

Nyáresték a vászon előtt

A nyarat az egyik legnagyobb klasszikussal, a Kertész Mihály által rendezett és 1942-ben bemutatott Casablanca című alkotással kezdtük. Az este során olyan sztárokkal kerülhetett szemkontaktusba a közönség, mint Humphrey Bogart vagy Ingrid Bergman.

A forró nyár közepén egy animációs film, a Macskafogó végtelen humora és színes világa csalt mosolyt a nézőközönség arcára. Ternovszky Béla által rendezett alkotás az egyik legmeghatározóbb szelete a magyar filmgyártásnak, amely kapcsán érdekesség, hogy jubileumi évben került levetítésre a film, hiszen éppen ez év májusában ünnepelte a rendező a 80. születésnapját. További érdekesség, hogy az 1986-ban bemutatott film volt az utolsó animációs film, amit kiküldtünk az Oscar-gálára, egészen az idei évig.

A csalfa augusztusi hónap megviccelte a vetítések menetrendjét, mivel szeptember legelső napjára kellett halasztani az utolsó alkalmat, amely napon már hivatalosan ősz volt, de az időjárás még bőven nyárias. Ez alkalommal a Fonyó Gergely rendezésében készült és 2009-ben bemutatott Made in Hungária című zenés alkotás került a vászonra, ahol Fenyő Miklós életét követhettük végig a Hungária együttes megszületéséig.

Ezek után a Nyáresti Filmvetítések szőnyegét felcsavartuk és eltettük pihenni a következő nyárig.

A vetítések során fontos volt a népfőiskolai alkotóközösség számára, hogy szabad kezet is adjunk a közönségnek, így minden alkalommal három film közül választhattak a követők, ahol a győztes film szavazással dőlt el.
A közös filmnézés meghatározó élményt tud nyújtani, főként amikor együtt nevet és együtt lepődik meg a közönség, ezt a hangulatot pedig emeli, ha a meleg nyári esték csillagos ege alatt Agyagosszergényben történik mindez.

Köszönjük mindenkinek, aki eljött az idei filmvetítésekre és bármilyen formában támogatta a Népfőiskolát!

Kapcsolódó programok