Inspiráló napok a Rábaköz-Fertő-táj határán
2023. 09. 21.

A közösségszervezés szakos hallgatók két napos tanulmányútja a Közi Horváth József Katolikus Népfőiskolán

Inspiráló napok a Rábaköz-Fertő-táj határán

2023. szeptember 19-20-án az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola meghívására két napos szakmai napon vettek részt egyetemünk közösségszervezés szakos első- és másodéves hallgatói. A program a Népfőiskola alapító-vezetője, Szalai Viktor és a közösségszervezés BA szakfelelőse, Dr. Vehrer Adél együttműködésében valósult meg. A szervezésben Zsolnay Janka mesteroktató és Magyarász Eszter, a népfőiskola programszervezője is részt vett. Negyven hallgató pillanthatott be a térség közművelődésének színes világába.

Az első napon Szalai Viktor köszöntőjét követően, Dr. Vehrer Adél beszélt a Széchenyi István Egyetem kultúraközvetítő képzéseiről. Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke a megye értéktári tevékenységeit és értékeit, hungarikumait mutatta be. Hágen Ádám, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány munkatársa a Kárpát-medencei Értékfeltáró Kollégiumokról beszélt. A délelőtti programot Tóthné Boda Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatójának előadása zárta, mely a megye közművelődési feladatellátását mutatta be. Végül Reichardt Laura NMI módszertani referens, volt hallgatónk a közösségszervezői professzió szépségeit ismertette meg a hallgatókkal.

A szeptember 19-ei program délutáni részében a térség nagy rendezvényeit, fesztiváljait ismerhették meg a hallgatók. Magyarász Eszter az agyagosszergényi népfőiskola programszervezőjének előadását a hegykői Tízforrás Fesztivál bemutatása követte, Szigethi István, Hegykő település polgármesterének humoros történetekkel tarkított előadásában. Vargáné Molnár Zsuzsanna höveji polgármester a Nyárzáró Vidéki Gasztroprogram és Csipketalálkozót ismertette meg a hallgatókkal, ezt követte Páliné Keller Csilla munkaszervezet vezető „Nyitott Porták az Alpokalja-Fertő tájon” című előadása, illetve Vörös Bernadett szervező „Irány a Rábaköz” című programról szóló bemutatása.

Szeptember 19-én a délutáni szekció második részében közösségi színtereket, közművelődési intézményeket ismerhettek meg a hallgatók. A kapuvári Rábaközi Művelődési Központról Vargáné Molnár Zsuzsanna művelődésszervező, a fertődi Kulturális és Szolgáltató Központról Ihász Mónika intézményvezető, a petőházi Közösségi Ház tevékenységeiről pedig Czobor László intézményvezető beszélt.

A tartalmas szakmai napot Káldy Márton, a népfőiskola munkatársa által vezetett ÉrtéKvízest vetélkedő zárta. A győztes csapat díját Zsolnay Janka tanárnő, Németh Júlia, Burkai Anna Lili és Wimmer Vanda hallgatók vehették át. A program közösségépítő része a Hanytündér Vendégházban valósult meg, ahol a hallgatók hajnalig tartó beszélgetés során ismerhették meg jobban egymást.

Szeptember 20-án a kistelepülések kulturális feladatellátásába nyerhettek betekintést a program résztvevői. Radics Attila polgármester az agyagosszergényi, Horváth Zsuzsanna polgármester és Tóthné Stárics Beáta közművelődési munkatárs a fertőendrédi, Szalai Csaba polgármester a vitnyédi, Fülöp Zoltán polgármester a sopronkövesdi, Tompa Judit kulturális munkatárs a fertőrákosi, Horváth Barbara kulturális munkatárs a szili kulturális életet mutatta be.

A szakmai nap további részében Ivanics Ferenc elnök beszélt a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület tevékenységéről, majd Szalay Balázs elnök a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának eredményeit mutatta be.

Szeptember 20-án a programot „TerepSzemle” zárta, melynek során a közösségszervezés szakos hallgatók ellátogattak a hegykői Csipkeház-Gyógynövénykert és Pajtamúzeumba, majd Farádon Élő Imre honismereti magángyűjteményét tekinthették meg.

Ezúton köszönjük meg az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskolának a tartalmas két napot, a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózatnak, Lezsák Sándor elnök úrnak a támogatást, valamennyi előadónak, vármegyei emblematikus személyiségeknek, közművelődési szakembereknek, polgármestereknek a megtisztelő jelenlétüket és az inspiráló prezentációkat. Visszajövünk, a bemutatott rendezvényekre és a „népfőre” is!

Dr. Vehrer Adél
Közösségszervezés BA szakfelelős
Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán és Társadalomtudományi Kar
Bölcsészettudományi és Humánerőforrás-fejlesztési Tanszék

Kapcsolódó programok