Giesswein Sándorra és Közi Horváth Józsefre emlékeztek Mosonmagyaróváron
2023. 11. 23.

1923 novemberében hunyt el Giesswein Sándor és 120 éve született Közi Horváth József. A lelkipásztor országgyűlési képviselőkre emlékeztek csütörtökön Mosonmagyaróváron.

Giesswein Sándorra és Közi Horváth Józsefre emlékeztek Mosonmagyaróváron

A Barankovics Alapítvány, a Közi Horváth József Népfőiskola és a KDNP mosonmagyaróvári szervezete Giesswein-emléknapon tisztelgett a térség egykori országgyűlési képviselője előtt. Fejet hajtottak a 120 éve született Közi Horváth József előtt is. A rendezvényen tiszteletét tette fővédnökként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

– Giesswein Sándorra emlékezünk, aki eszperantista, pápai prelátus, politikus, író, társadalomtudós, az MTA levelező tagja, keresztényszocialista politikus, országgyűlési képviselő volt. Giesswein Sándor pap volt, és ez volt az alapja mindannak, amivé vált, ebben élte meg életét, innen merítette az erőt – világított rá a sokoldalú pap tevékenységére Bodó Zoltán atya az ünnepi szentmise keretében.

– Jókor és jó helyen emlékezünk Giesswein Sándorra, aki nem csupán pap, hanem országgyűlési képviselő is volt – emelte ki köszöntőjében Ondré Péter, a KDNP mosonmagyaróvári szervezete elnöke, hangsúlyozva azt is, hogy a béke és a szeretet apostola az első világháború évei alatt egyre következetesebben békepárti lett.

– Egy város és a közösség életében fontosak a példaképek. Egy várost jellemez, hogy mennyire becsüli a múltat. Büszke lehet az a város, aki két olyan nagyszerű embert vallhat magáénak, mint Giesswein Sándor és Közi Horváth József. Számomra pedig külön öröm az, hogy a hosszú hallgatás évtizedei után városunk megtalálja, fölfedezi azokat az elődöket, akiknek munkásságára emlékezve visszatalál a gyökerekhez, a tiszta forráshoz – kezdte beszédét Nagy István agrárminiszter. Hozzátette: "Giesswein 1905-ben kapott a magyaróvári kerület néppárti jelöltjeként mandátumot, s két évtizeden át képviselte választóit a parlamentben. S hála az elmúlt másfél évtized feltáró munkájának, róla már szinte mindent tudunk." A térség országgyűlési képviselője emlékeztetett még Közi Horváth Józsefre, aki lelkipásztori szolgálatát is Magyaróváron kezdte, de hamar elragadta őt is a keresztényszocialista szellem, s a politikai, 1939-ben a győri kerületből az Egyesült Keresztény Párt színeiben országgyűlési képviselővé választották.

– Két olyan személyiségre emlékezünk hát itt, Mosonmagyaróváron, akik kikezdhetetlen keresztény szellemben éltek, s akik emlékét meg kell őriznünk. A kerek évfordulók – Gieswein Sándor száz éve halt meg, s 120 éve született Közi Horváth József – csak alkalmat teremtenek az emlékezésre, nevük a mindennapok részévé kell, hogy váljon. Be kell, hogy épüljön a város történelmébe – tette még hozzá a tárcavezető.

– Giesswein Sándor a magyar történelemben az első volt, aki a keresztény társadalom bölcseletet összekapcsolta a politikai gyakorlattal. Ez az ő történelmi jelentősége. Ennyi év távlatából meg kell állapítanunk, hogy nem volt sikeres politikus. Tulajdonképpen egy nyugtalan lélek volt, polihisztor, aki valóban jelentős teológus, filozófus, szociológus, történész, író, nyelvész volt, de a politikai életben zavarba ejtő vargabetűket írt le – fejtette ki Semjén Zsolt.

A megemlékezés konferenciával zárult a Városházán.

(Kisalföld, Mészely Réka)

Kapcsolódó programok