Giesswein Sándor és Közi Horváth József keresztényszocialista politikusokra emlékeztek
2023. 11. 24.

Giesswein Sándor halálának 100. és Közi Horváth József születésének 120. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak Mosonmagyaróváron a minap.

Giesswein Sándor és Közi Horváth József keresztényszocialista politikusokra emlékeztek

A mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébániatemplomban celebrált szentmise után dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke tartott ünnepi beszédet.

Dr. Nagy István köszöntőjében hangsúlyozta: „Büszke lehet az a város, aki két olyan nagyszerű embert vallhat magáénak, mint Giesswein Sándor és Közi Horváth József.” Hozzátette: Giesswein 1905-ben kapott a magyaróvári kerület néppárti jelöltjeként mandátumot és két évtizeden át képviselte választóit a parlamentben. „Ma is csodálattal gondolunk arra, hogy az első nagy háború közepette egyre következetesebben lett békepárti, a keresztény humanizmus szellemében vetette meg a terrort. Ma, amikor egyre nehezebb kiejteni a béke szót Európában, eszünkbe juthat Giesswein tanítása, példája.” – hangsúlyozta.

Közi Horváth Józseffel kapcsolatban a képviselő megjegyezte: lelkipásztori szolgálatát is Magyaróváron kezdte, de hamar elragadta őt is a keresztényszocialista szellem és 1939-ben a győri kerületből az Egyesült Keresztény Párt színeiben országgyűlési képviselővé választották. A német megszállás után egyedüliként ő emelte fel szavát a törvénytelenségek ellen.

Dr. Nagy István elmondta: „Két olyan személyiségre emlékezünk Mosonmagyaróváron, akik kikezdhetetlen keresztény szellemben éltek és akik emlékét meg kell őriznünk. Büszke lehet a város mindkettőjükre.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke Giesswein Sándor életének történelmi jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta: a magyar történelemben ő volt az első, aki a keresztény társadalom-bölcseletet összekapcsolta a politikai gyakorlattal és aki a keresztény társadalom-bölcselet következetes átgondolásával jutott el a politikai cselekvésig, vállalva az aktuálpolitikai cselekvéseket is.

A beszédek után a Giesswein Sándor emlékműnél koszorúkkal is lerótták kegyeletüket a méltóságok, majd a városházán konferencia keretében emlékeztek az érdeklődők és szervezők a történelmi nagyságokra.

(Mosonvármegye)

Kapcsolódó programok