Olvasóegylet alakult a Népfőiskolán
2023. 02. 03.

Az Olvasóegylet első alkalma február 7. kedd, 18:00 órakor lesz.

Olvasóegylet alakult a Népfőiskolán

Népfőiskolánk január 22-én, a magyar kultúra napjához kapcsolódóan tartotta meg olvasóegyletének alakuló ülését, melynek egyik kiemelt célja a szűkebb környezetünk, térségünk megismerése az irodalom által (megyei vonatkozású pl. helytörténeti kiadványokon, esszé és versesköteteken keresztül), valamint a korábbi olvasóegyleti hagyományok felélesztése.

Községünkben, 1885. január 22-én indult útjára a Szergényi Polgári Olvasókör, amelynek célja már akkor is az ismeretek gyarapítása, a műveltség magasabb szintre emelése és a közösség építése, formálása volt. Törekvéseink hasonlóak, s hisszük, hogy ugyanolyan fontos erővel bírnak, mint elődeink idejében.
Bízunk benne, hogy az Olvasóegylet által sikerül kialakítani egy olvasást szerető, irodalmi kultúránk iránt érdeklődő kis közösséget.


Az alakuló ülésen a résztvevőket Szalai Viktor, népfőiskolai alapítója üdvözölte; majd az emléknaphoz méltóan, a Himnusz közös felolvasása következett, amibe minden jelenlevő néhány sor erejéig bekapcsolódott.
Póczáné Németh Alojzia, a Népfőiskola elnökeként köszöntötte a jelenlevőket és korabeli dokumentumok segítségével megidézte az egykorvolt olvasókörök hangulatát.

Ezt követően az Agyagosszergényből elszármazott Dr. Borbély József, mint író és mint az Olvasókör elnöke „Olvasni jó!” címmel vezette fel gondolatait; feltéve a nem is oly költő kérdést: „Hasznos-e olvasni, miért hasznos olvasni?”; s aztán feleletet is adott rá „…olvasni kell! Sokat és jó műveket!...kevés az idő, rövid az élet!...”. Tanár úr reményének is hangot adott, hogy az olvasókör nem hal el, nem ürül ki idő előtt és jó közösséggé formálódik.


Az Olvasóegylet tervezett programjaink között szerepel író-olvasó találkozó, irodalmi kirándulások, települések helytörténeti bemutatása, bemutatkozási lehetőség fiatal íróknak és a népfőiskola könyvtárának szélesebb körben való megismertetése.

Az Olvasóegylet első alkalma február 7. kedd 18:00 órakor lesz.

Kapcsolódó programok