Népfő Piknik Agyagosszergényben
2022. 09. 09.

Versének a szívnek, életutak a léleknek, töltött káposzta a testnek és mesemag a legkisebbeknek. Megidézett Kárpátalja Agyagosszergényben.

Népfő Piknik Agyagosszergényben

A Közi Horváth József Katolikus Népfőiskola hagyományteremtő szándékkal hívta életre a „NépfőPiknik” nevű fesztivált, ahol idén Kárpátalja volt a meghívott vendég.
Ha valaki Agyagosszergényben járt augusztus 4-7. között, az nagy valószínűséggel nem tudott úgy elhaladni a Népfőiskolának helyt adó intézmény mellett, hogy ne lessen be az annak udvarára, ugyanis hangulatos dekorációkkal hívták fel a figyelmet a szervezők a NépfőPiknikre. A Közi Horváth József Katolikus Népfőiskola alapítója Szalai Viktor hangsúlyozta, kiemelten fontos volt számukra, hogy Kárpátalját helyezzék a középpontba, és mindenki megismerhesse a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész kulturális-művészeti-gasztronómiai kincseit. Balogh Lívia, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület alelnöke kiemelte, a mozgalom egyik fő célja az értékmentés. Ilyen például a gasztronómiai kincsek megőrzése, vagy akár a hímzés hagyományának átörökítése is.
Az esemény „Kárpátalja Kincsei” fotókiállítás megnyitójával indult, amelyen Perl János művész Kárpátalja értékeiről, értékőrzőiről készített fotósorozatát tekinthették meg az érdeklődők, majd az ungvári származású Varga Katica verséneklő pengette meg a gitár és a szívek húrjait hazafias énekek előadásával.
A NépfőPiknik második napján sem unatkozhatott senki, ugyanis a  Kárpátaljáról érkező csapat a helyi szakácsasszonyokkal közösen töltött káposztát készített. A cél az volt, hogy az egyik legnépszerűbb magyar ételt az Ung-vidékre jellemző módon készítsék el, így tormalevélbe tekert kukoricadarás és hagyományos, rizzsel töltött káposzta került a fazékba. Míg a konyhában ment a sürgés-forgás addig Kurmai Ráti Szilvia mesemondó, kárpátaljai magyar mesékkel bűvölte el a gyerekeket és a népi játékok varázslatos világába is elcsalogatta őket. A négy napos fesztiválon ott volt Matl Péter kárpátaljai szobrászművész is, akit sokan a Vereckei emlékmű megalkotójaként ismernek, azonban több, mint 300 köztéri fa és kőszobra található meg szerte a világban. A NépfőPikniken a Magyar Örökség díjas munkácsi művész életét és munkásságát ismertető kisfilm és kötet is bemutatásra került.
A második világháború után a Szovjetunióhoz csatolt Kárpátalja magyarsága első éveinek súlyos tragédiáit mutatja be Nagy Zoltán Mihály Sátán fattya című kötete, melynek Zsigmond Dezső rendezésében 2018-ban filmváltozata is elkészült, amit Agyagosszergényben is bemutattak ezúttal.  A vetítés után a film főszereplőjével, a Tóth Esztert megszemélyesítő Tarpai Zsófiával beszélgethetett a közönség.
A Közi Horváth József Katolikus Népfőiskola által szervezett fesztivál harmadik napján az Ung-vidékről érkező csapat a gasztronómia iránt érdeklődő helyiekkel közösen ismét birtokba vették a konyhát és a tűzhelyeket, ugyanis az Agyagosszergényben csak hírből ismert sárga túrót készítettek „csapi” recept alapján. A sárga túró egy tojásos, tejes, édeskés sajtféle, amely a füstölt sonka mellett hagyományosan a húsvéti asztal egyik éke.
Az érdeklődők a jövővel is ismerkedhettek Kurmai István robotika előadásán és foglalkozásán.
A nap folyamán a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely tagjai kézműves foglalkozást tartottak kicsiknek és nagyoknak egyaránt, majd a tiszapéterfalvai Kokas család vette át a terepet. Míg idősebb Kokas Erzsébet az ugocsai túrósbatyut dagasztotta, addig ifjabb Kokas Erzsébet a Kokas banda énekese viselet bemutatót tartott, ahol a nagydobronyi, viski népiruhákat fel is próbálhatták a leányok. Ezt követően a Kokas banda húzta a talpalávalót, ahol a helyi Kiss István Néptáncegyüttes tagjaival közösen fergeteges táncházat csaptak.
A Közi Horváth József Népfőiskola által szervezett négy napos fesztivál zárásaként a résztvevők kerekasztal-beszélgetést tartottak arról, hogy az elmúlt 10 évben milyen értékfeltáró munkát végeztek, illetve hogyan tudják a jövőben folytatni a népfőiskolai szellemiség jegyében megkezdett munkát.

Nyíri-Iváncsik Kata, Ungvár

Az írás megjelent a Szabad Föld 2022. szeptember 9-i számában.