Mit tanít a kereszt? - pályázati felhívás
2022. 11. 09.

A Közi Horváth József Népfőiskola Mit tanít a kereszt? címmel pályázatot hirdet boldog Apor Vilmos püspök születésének 130. és boldoggá avatásának 25. évfordulója alkalmából.

Mit tanít a kereszt? - pályázati felhívás
Pályázatot nyújthat be a Győri Egyházmegye területén élő, a 2022/2023. tanévben az elsőáldozás vagy a bérmálás szentségéhez járuló fiatal.
Kategóriánként az első három helyezett részt vehet egy honismereti kiránduláson.
A legjobb pályamunkákból kiállítási anyag kerül összeállításra.Közi Horváth József győri egyházmegyés papként munkatársa volt 1941–1945 között a győri püspöki tisztet betöltő vértanú főpapnak. Amikor Apor Vilmost 1941. március 2-án beiktatták a győri püspöki tisztségbe, akkor a beiktatás estéjén a győri püspökvár kertjében Közi Horváth József Győr városa és a Győri Egyházmegye fizikai munkássága nevében köszöntötte az új főpásztort.
45 évvel ezelőtt, 1977-ben jelent meg először az emigrációba szakadt, az agyagosszergényi születésű pap, képviselő, író Közi Horváth József életrajzi írása Apor Vilmosról, amelynek előszavában úgy fogalmaz:
„Magyarságunknak és kereszténységünknek egyaránt pótolhatatlan vesztesége lenne, ha Apor Vilmos emléke feledésbe merülne.”

Népfőiskolánk célja e pályázattal, hogy ezt az emlékezetet élővé tegye és továbbadja a fiatalabb generációknak.

Ami pedig a pályázati felhívás címét illeti, Közi Horváth József 1940. november 10-én, a budapesti Koronázó főtemplomban elmondott szentbeszéde leiratának adatott ez a cím: Mit tanít a kereszt?.
„...a kereszt megnyugtató, kielégítő, biztos feleletet ad az élet problémáira is: honnét jöttünk és hova megyünk; kik vagyunk és miért vagyunk? Tisztán és érthetően megmondja a kereszt: Miért éljünk és hogyan éljünk? Miért örüljünk és hogyan örvendjünk? Miért legyünk becsületesek és miért ne legyünk gonoszak? Miért legyünk tiszták és miért ne legyünk becstelenek? Ha mást semmit sem tenne a kereszt, mint hogy ezekre a miértekre megnyugtató feleletet ad, akkor is az emberiség legnagyobb jótevője lenne” - fogalmazott szentbeszédében Közi Horváth József.

A részletes pályázati felhívás és adatlap, illetve Közi Horváth József szentbeszéde a hír végén található linkekről tölthető le.

Közi Horváth József: Apor püspök élete és halála című kiadványt szívesen küldjük meg postai úton:

A pályázati felhívással kapcsolatban további információ és részletes tájékoztatás Magyarász Esztertől kérhető a +36304925940 -es mobil számon, illetve a program@khjnepfo.hu e-mail címen.